Monday, August 29, 2011

Dan Prijateljstva!

Od davnih vremena ljudi su shvatili da nisu dovoljni sami sebi. Vodeci se time poceli su da uspostavljaju kontakte, odnose i bese sa drugim ljudima. I tako nastaje termin prijatelj. Jos je medju starim Sumerima vladalo prijateljstvo i čak bilo veoma rasprostranjeno, o cemu svedoci odnos velikog Gilgamesa i njegovog vernog pratioca Enkidua (koji je u nekim trenucima i prelazio granice prijateljstva - prim. aut.).

Ali, sta je to zaista prijateljstvo? Jedna od veoma prihvacenih definicija kaze: Prijateljstvo je neobičan odnos među ljudima zasnovan na poverenju, iskrenosti, uzajamnom razumevanju i poštovanju , zajedničkim interesima, hobijima i pre svega toleranciji.
Da li je ono stvarno uvek ili nekad može biti sazdano na iluzijama i varkama? Da li je moguć život bez prijatelja, ili još bolje, da li je vredan život bez prijatelja? Svako od nas je verovatno postavljao sebi neka od ovih pitanja i sa beskrjnim uverenjem sebi smesta davao krajnje predvidive odgovore. Život bez prijatelja je kao čorba od povrća bez povrća... Nije Ezop bez razloga rekao: Pravi se prijatelj u nevolji poznaje! I zato ne pokušavajmo nadezopiti Ezopa već slavimo ga!

Dan Prijateljstva slavi se 1. septembra, kao dan sećanja na 1. septembar 1999. godine kada su se upoznala dva velika prijatelja. Legenda kaže da svako prijateljstvo koje se sklopi na taj dan traje večno!